More...  Ένα επιχειρηματικό πάρκο γεννιέται!

Ένα επιχειρηματικό πάρκο γεννιέται!

Το φάκελο για την οριοθέτηση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, ως πρώτο βήμα για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης και ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής,…

More... Αμοιβαίες δεσμεύσεις στην ετήσια Γ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων- Σχηματαρίου

Ν. Κουδούνης: Ήδη ετέθη ο θεμέλιος λίθος για να αναδείξουμε την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων – Σχηματαρίου σε μία δεσπόζουσα χωροθετημένη, πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη ΒΙΠΕ…

Αλ. Χαρίτσης: Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της βιομηχανίας, ενώ το υπουργείο Οικονομίας προχωράει σε πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική εξυγίανση…

Κ. Μπακογιάννης: Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης και ανάπτυξης στον Ασωπό "ένα όνειρο που γίνεται πράξη"

More... Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας συνδιοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση του θεσμού του "Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων"

Με κάθε μέσο, θεσμικό ή χρηματοδοτικό, θα στηρίξει η κυβέρνηση την προοπτική υλοποίησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων – Σχηματαρίου,  μέσω των αμοιβαίων δεσμεύσεων που δόθηκαν κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας στις 24 Απριλίου 2017  με θέμα «Συμφωνία Προθέσεων Συνεργασίας για την Ανάπτυξη – Υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων- Σχηματαρίου». Το επόμενο «ραντεβού» όλων των εμπλεκόμενων φορέων – Σ.Β.Σ.Ε., Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμος Τανάγρας, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Επιμελητηρίου Βοιωτίας, και εκπροσώπων της κυβέρνησης  - ορίστηκε για τις 6 Ιουνίου στην Τανάγρας όπου και θα παρουσιαστεί η τελική μελέτη, η οποία και θα προχωρήσει προς υλοποίηση μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
Μια «ιστορική» βραδιά για την οριστική μετατροπή της άτυπης βιομηχανικής ζώνης της περιοχής Οινοφύτων Σχηματαρίου, που τόσο πολύ δυσφημεί την Στερεά γη αλλά επηρεάζει και το σύνολο της χώρας, αποτέλεσε η ετήσια Γενική Συνέλευση των Βιομηχανιών της Στερεάς Ελλάδας στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν σ` ένα οριστικό κείμενο συμφωνίας που έρχεται να αλλάξει για πάντα όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμβεί στην πολύπαθη περιοχή,  μέσα από την εν τέλει υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων- Σχηματαρίου.
Παρουσία πολλών και ξεχωριστών προσωπικοτήτων, οι οποίοι προσέδωσαν ιδιαίτερο κύρος στην ιστορικής σημασίας βραδιά, όπου τέθηκαν οι υπογραφές στην «Συμφωνία Προθέσεων Συνεργασίας για την Ανάπτυξη – Υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων- Σχηματαρίου» μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του ΣΒΣΕ και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. και την καθοριστική σύμπραξη, στήριξη και συνεργασία του Δήμου Τανάγρας και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.
Συγκεκριμένα, την Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Σ.Ε. – που συντόνισε η Αντιπρόεδρος του Σ.Β.Σ.Ε. κα Σταυρούλα Κακαουνάκη-  τίμησαν – μεταξύ άλλων – με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.  Αλέξης Χαρίτσης, ο Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλειος Περγάλιας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, η  Πρόεδρος ΣΒΘ&ΚΕ κα Λένα Κολιοπούλου και μέλη του ΔΣ, ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΘ&ΚΕ κ.  Ευριπίδης Δοντάς ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτριος Μαθιός, ο Πρόεδρος του ΣΒΠΕ&ΔΕ Καθηγητής κ.  Κλεομένης Μπάρλος και ο Γενικός Διευθυντής κ.  Νικόλαος Κωτσώνης, ο τέως Πρόεδρος του ΕΒΕ Φωκίδας κ. Βαγγέλης Μυταράς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και αιρετοί από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας όπως ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Γεν. Δντης της Ναυτεμπορικής κ. Γιάννης Περλεπές, όλη η ομάδα μελέτης και ανάπτυξης της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ με τον επικεφαλής της Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βρασίδα Ζάβρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ (Enterprise Greece) κ.  Χρίστος Στάϊκος με μέλη του ΔΣ, την κα Μαργαρίτα Αντωνίου και τον κ.  Κων. Αλεξόπουλο, ο κ. Παναγιώτης Πέτρου, Συντονιστής του Φόρουμ Βιομηχανίας με τη συνεργάτιδα του κα Αλευρή και βέβαια όλοι οι εκπρόσωποι των Βιομηχανιών μελών του Σ.Β.Σ.Ε. καθώς και πολλοί συνεργάτες και εκπρόσωποι συνεργαζομένων βιομηχανιών.

Χαρίτσης: Πάνω από 2 δισ. ευρώ στη βιομηχανία

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της βιομηχανίας, ενώ το υπουργείο Οικονομίας προχωράει σε πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική εξυγίανση της παραγωγής. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας. Ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε στη συνέλευση τις στοχευμένες παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας για την στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, με στόχο την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και το άνοιγμά τους στις νέες αγορές. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η κρίση των τελευταίων ετών ήταν, πρωτίστως, κρίση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ένα μοντέλο εσωστρεφές, χαμηλών δυνατοτήτων, που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση, σε υψηλά εξωτερικά ελλείμματα και στην απώλεια χιλιάδων σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το μοντέλο αυτό ή θα το αλλάξουμε, ή η κοινωνία και η οικονομία θα βυθιστούν σε ένα καθοδικό σπιράλ διαρκούς παρακμής. Η στήριξη και η αναβάθμιση της βιομηχανίας είναι απαραίτητος όρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα.
Στο υπουργείο Οικονομίας υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από παρεμβάσεις, για την ενίσχυση της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας. Τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, με προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτά για την στήριξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όσο και από το νέο Ταμείο Υποδομών, αλλά και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή, αλλά και στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση.
Συνολικά, για την αναβάθμιση του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας, θα δοθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ».
Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε τη στενή συνεργασία των παραγωγικών και τοπικών φορέων, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκείνων των έργων που απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου για την περιβαλλοντική και επιχειρηματική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού. Όπως τόνισε: «Η αναπτυξιακή μας στρατηγική συνδυάζει τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτόν τον διπλό στόχο έρχονται να υπηρετήσουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις του νέου ΕΣΠΑ. Το ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων στη ζώνη του Ασωπού κινείται στην ίδια λογική και θα το στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, θεσμικό ή χρηματοδοτικό».

Μπακογιάννης: Ένα όνειρο που γίνεται πράξη

Από την μεριά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, έκανε λόγο για «ένα όνειρο που γίνεται πράξη. Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης και ανάπτυξης στον Ασωπό. Σύμμαχός μας στην υλοποίηση του σχεδίου μας ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, ο  Δήμος Τανάγρας  και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. το Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Προχωράμε στην πράξη για έναν Ασωπό που θα μετατραπεί σε χώρο ζωής, υγείας και ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης από το βήμα του Σ.Β.Σ.Ε. ενώ έδωσε και την ημερομηνία κατά την οποία θα παρουσιαστεί η τελική μελέτη, η οποία και θα πάει προς χρηματοδότηση, δηλαδή στις 6 Ιουνίου στην Τανάγρα.

Κουδούνης: Ήδη ετέθη ο θεμέλιος λίθος.

Μετά τον κ. Μπακογιάννη, με θερμά λόγια για την πορεία των διαβουλεύσεων και την «ιστορική» συνάντησή τους, μίλησε ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, ο οποίος επιβεβαίωσε τα όσα προανέφερε ο  Περιφερεάρχης και δήλωσε σταθερός υποστηρικτής της οριστικής αλλαγής της περιοχής του, μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία όπως είναι η μελέτη για την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων- Σχηματαρίου.  Τις εργασίες τις Γενική Συνέλευσης έκλεισε ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Νίκος Κουδούνης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, προς το ακροατήριο πως «η παρουσία σας μας τιμά ιδιαιτέρως και μας γεμίζει κουράγιο αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ως Βιομηχανίες και ως Σύνδεσμος, ώστε να καταφέρουμε να αναδείξουμε την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων – Σχηματαρίου σε μία δεσπόζουσα χωροθετημένη, πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη ΒΙΠΕ - πρότυπο. Ήδη ετέθη ο Θεμέλιος λίθος.  Σήμερα υπογράφηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ η «Συμφωνία Προθέσεων Συνεργασίας για την Ανάπτυξη – Υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων». Τα μέρη συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, για την οργάνωση, χρηματοδότηση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3982/11 και με βάση τις ειδικότερες κατευθύνσεις, αποφάσεις και δεσμεύσεις που το κάθε μέρος αναλαμβάνει.  Σήμερα τελείωσε μία πολύμηνη και πολύπλοκη διεργασία κατάρτισης ενός κειμένου που προσπάθησε και πιστεύω πέτυχε να συγκεράσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των μερών και να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα αποτελεί τον οδηγό πλεύσεως για τις περαιτέρω ενέργειές μας» είπε ο Πρόεδρος. Και συνέχισε: «Πρόκειται για μία Συμφωνία που η υλοποίησή της θα εδραιώσει στην κοινωνία την πεποίθηση ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα Ασωπού, ότι η άναρχη άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση των Οινοφύτων που αποτελεί, σε Περιφερειακό και σε Εθνικό επίπεδο, έναν από τους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς πόλους μεταποιητικής δραστηριότητας, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης είναι πλέον παρελθόν» τόνισε και εξήρε την πολύ καλή δουλειά που έγινε στο Φόρουμ Βιομηχανίας, μέσα από τη συγκρότηση ενός επιτελικού συμβουλευτικού οργάνου, το «όργανο εθνικής συνεργασίας», βασικός στόχος του οποίου είναι η συστηματική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του χώρου της βιομηχανίας, μέσω της εκπόνησης ενός προγράμματος άμεσων ενεργειών, που προσδιορίζει την «Εθνική στρατηγική για την Βιομηχανία».
Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας ο ΣΒΣΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση τροποποίησης και συμπλήρωσης του Ν. 3982/2011, έχοντας κατά νου την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ.Μπακογιάννη για ανάπτυξη ΕΠΕ Οινοφύτων, είπε ο κ. Κουδούνης. Και απευθυνόμενος προς τον κ. Χαρίτση, τόνισε: «Δυστυχώς καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των ομάδων δεν υλοποιήθηκε με νόμο ή με Υπουργική απόφαση παρά το γεγονός ότι όλες έτυχαν της έγκρισης του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π .
Η ήδη υπογραφείσα «Συμφωνία Προθέσεων Συνεργασίας» για την ανάπτυξη του Ε.Π φέρνει, κύριε Υπουργέ, πιο κοντά την ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας σας για το θέμα αυτό.
Ο ΣΒΣΕ είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ενεργά σε σχετική ομάδα εργασίας που θα επεξεργασθεί και θα προτείνει τις σχετικές τροποποιήσεις και συμπληρώσεις». Κλείνοντας, ο κ. Κουδούνης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της Συμφωνίας Προθέσεων Συνεργασίας για την Ανάπτυξη – Υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη και τους συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Ι. Ταγκαλέγκα, τον κ. Γ. Ανδρέου και κ. Εμ. Μπαλτά, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Βρ. Ζάβρα με το επιτελείο του, το δήμαρχο Τανάγρας κ. Β. Περγάλια, τα μέλη του Συνδέσμου και ειδικότερα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συνεργάτες μου κα Στ. Κακαουνάκη και κ. Π. Σκιαδά για τη στήριξή τους.