Ημερομηνία:
A a
More... Δελτίο Τύπου:Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ΕΑΒ    

Δελτίο Τύπου:Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ΕΑΒ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021 τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της…

More...
More... Δελτίο Τύπου:Χορηγία rapid tests     

Δελτίο Τύπου:Χορηγία rapid tests

Xορηγία rapid tests προς το Δήμο Αλίαρτου –Θεσπιέων, προκειμένου αυτά να διενεργηθούν σε δημότες, προέβη η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ τομέας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

More...
More... Δελτίο τύπου:Δωρεά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης    

Δελτίο τύπου:Δωρεά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης

Ευχαριστήριο μήνυμα από την Δ/νση Δευτερ.Εκπ/σης Βοιωτίας προς τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας όσο και στις εταιρείες μέλη του: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ ,ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ , ΣΥΜΕΤΑΛ…

More...
More... Δελτίο Τύπου 27/01/2021    

Δελτίο Τύπου 27/01/2021

Elval Colour και Βιωσιμότητα το 2020

More...
More... Δελτίο Τύπου Διαδικτυακής Κοπής Πίτας 20ης Ιανουαρίου 2021    

Δελτίο Τύπου Διαδικτυακής Κοπής Πίτας 20ης Ιανουαρίου 2021

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μέσω τηλεδιάσκεψης η διαδικτυακή κοπή της Πίτας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας.

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2015 JoomlaWorks Ltd.

Εκδηλώσεις

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013, στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας στα Οινόφυτα, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Στερεών Βιομηχανικών Αποβλήτων», που διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τμήμα Ανατολικής Στερεάς.

Δείτε την εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. Ν. Κουδούνη με τίτλο: «Βιομηχανικά απόβλητα ως μεταβλητή του μέλλοντος της βιομηχανίας»


Κυρίες και Κύριοι.

Αποτελεί τιμή και χαρά για εμένα, που μου ξαναδίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για τις Θέσεις της βιομηχανίας, για το σημερινό θέμα της συζήτησης που είναι το ακανθώδες πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Βιομηχανικών Αποβλήτων.
Είναι χαρά γιατί ελπίζω ότι στο τέλος θα συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία εύχομαι να μας οδηγήσουν στην συναντίληψη που είναι άκρως απαραίτητη, για να πάψει επιτέλους το θέμα αυτό να είναι ακανθώδες και να μετεξελιχθεί σε ένα ζήτημα απλής διαδικαστικής ολοκλήρωσης. Ευχαριστούμε λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που πήραν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής.

Στο πλαίσιο της συναντίληψης αυτής και με γνώμονα την πίστη μας ότι η Εταιρική Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα είναι πλέον συνώνυμη και ισότιμη στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, των εταιρειών, με τις λοιπές δράσεις και δραστηριότητες τους, ότι οι σύγχρονες πρακτικές εφαρμογής τους βασίζονται στην αξιολόγηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν την βιομηχανία και τους κοινωνικούς συμμέτοχους και θα πρέπει να οδηγούν στην από κοινού αντιμετώπισή του, τα ερωτήματα που ακολουθούν συνοψίζουν αυτοδίκαια τα προαπαιτούμενα για τη διαμόρφωση της συναντίληψης αυτής.

1. Αναγνωρίζεται η συμβολή της Βιομηχανίας στην Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη του τόπου;
2. Επιδιώκεται η ανάπτυξη της, ή ορισμένες πρακτικές οδηγούν στην στασιμότητα και τον μαρασμό της;
3. Ποιο είναι το σημείο επαφής και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη;
4. Περί ποίας βιομηχανίας πρόκειται;

Η Βιομηχανία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κατέχει σημαντικό ποσοστό στη συνολική Οικονομική δραστηριότητα της. Μόνο στη περιοχή Οινόφυτα - Σχηματάρι είναι εγκατεστημένες πάνω από 350 Βιομηχανίες από τις οποίες έχουν απομείνει ενεργές, λόγω της κρίσης, λιγότερες από 250. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν πάνω από 20.000 εργαζόμενους δηλαδή ποσοστό 40% του ενεργού πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας. Είναι κατεξοχήν εξαγωγικές επιχειρήσεις και συμβάλλουν στην διαμόρφωση των Εθνικών Εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών προϊόντων) κατά 15%. Είναι γνωστό ότι η εξωστρέφεια στην οικονομία είναι το βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη.
Πέραν των εξαγωγών συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε ποσοστό πάνω από 3%.
Σας βεβαιώνω ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν διακηρύξει, ότι τάσσονται υπέρ της ανεπιφύλακτης αποδοχής, υιοθέτησης και προώθησης του Κώδικα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη όπως έχει διαμορφωθεί από το Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στοιχεία του οποίου αποτελούν:

• Η προώθηση και η υιοθέτηση περιβαλλοντικά ορθών παραγωγικών διαδικασιών.
• Η εκπαίδευση το ανθρώπινου δυναμικού τους σε θέματα εφαρμογής περιβαλλοντικών κανόνων και εμπέδωσης περιβαλλοντικής συνείδησης, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
• Η συμβολή στην κοινωνική, πολιτιστική και γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας που δραστηριοποιούνται.
• Γενικώς να αναπτύσσουν στο μέγιστο δυνατό την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα.

Με βάση τις αρχές αυτές συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής σε περιβάλλον που υποστηρίζει και προάγει την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θεωρούμε αναγκαία την θεσμοθέτηση Επιχειρηματικών Πάρκων ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή «Οινόφυτα – Σχηματάρι» καθώς και στη μείζονα περιοχή των Θηβών, περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των Βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Με την θεσμοθέτηση των Επιχειρηματικών Πάρκων θα αναπτυχθούν αναγκαστικά οι αναγκαίες υποδομές για την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα εξασφαλίσουν τη χωρική οργάνωση και τις αντίστοιχες χρήσεις γης .
Πιστεύουμε ότι έτσι θα καταστεί δυνατή η κατασκευή των απαιτουμένων υποδομών που συνιστούν προαπαιτούμενα για την βιώσιμη εξυγίανση και ανάπτυξη της περιοχής.
Οι υποδομές αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Υδροδότηση των επιχειρήσεων με νερό κατάλληλο για την παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων
2. Πόσιμο νερό για τους εργαζόμενους.
3. Οδικό δίκτυο και κόμβοι προσπέλασης.
4. Κεντρική μονάδα επεξεργασίας υγρών και δίκτυο αστικών και προεπεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.
5. Δίκτυο συλλογής όμβριων.
6. Σύστημα διάθεσης και διαχείρισης στερεών βιομηχανικών αποβλήτων.

Στη σημερινή εκδήλωση θα συζητηθεί το θέμα της Διαχείρισης των Στερεών Βιομηχανικών Αποβλήτων. Δεν είμαι ειδικός για να αναπτύξω επιστημονικές μεθόδους και βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Θεωρώ όμως ότι είναι καιρός οι επιστήμονές μας να παρουσιάσουν τις πρακτικές αυτές με τρόπο που θα πείσουν όλους τους κοινωνικούς συμμέτοχους για την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα τους για να επιτευχθεί η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση, να εδραιωθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη και να μπουν τα θεμέλια της συναντίληψης.
Σήμερα που η Οικονομία διέρχεται σοβαρή κρίση, ο πυλώνας Βιομηχανία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ στήριξη. Πώς θα επιβιώσει σήμερα η επιχείρηση που καλείται να καταβάλλει εξοντωτικά ποσά για να μεταφέρει τα απόβλητά της στο εξωτερικό; Χωρίς περιβαλλοντικές υποδομές δεν είναι δυνατή ούτε η επιβίωση των υφισταμένων επιχειρήσεων ούτε η δημιουργία χώρων και περιοχών υποδοχής νέων άμεσων επενδύσεων στον τομέα της Βιομηχανίας, πρόβλημα που και παλαιότερα έχουμε επισημάνει. Πείτε ότι εμφανίζεται ο επίδοξος επενδυτής και ζητά από την Πολιτεία, από την Περιφέρεια ή από τον Δήμο να του υποδείξουν ένα χώρο να εγκατασταθεί. Υπάρχουν, στην περιοχή, οργανωμένοι χώροι υποδοχής νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων; Όχι. Ποία θα είναι η συνέχεια; Ή δεν θα κάνει την επένδυση, ή θα αναζητήσει ένα φθηνό γεωτεμάχιο για να μπει έτσι στη χωρίς τελειωμό βάσανο των διαδικασιών της αδειοδότησής του, της εμπλοκής του σε πιθανή περιβαλλοντική αταξία και της προφανούς συμμετοχής του στην περαιτέρω, μη ανεκτής πλέον άτακτης μη χωροθετημένης διασποράς παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Πώς είναι δυνατό να προσδοκούμε βιομηχανικές επενδύσεις χωρίς βασικές περιβαλλοντικές υποδομές;
Ο ΣΒΣΕ, τον τελευταίο χρόνο, κατέβαλλε εργώδη προσπάθεια και συμμετείχε σε 5 ομάδες εργασίας της ΕΓΕΠΕ, που είχαν την υποχρέωση να υποβάλλουν προτάσεις που θα συνέβαλλαν αποφασιστικά στην εξυγίανση της μεγαλύτερης, ίσως, άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στη χώρα μας δηλαδή στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.
Στο σημείο αυτό, θέλω να αναφερθώ στην συμμετοχή της Επιστημονικής Ομάδας των στελεχών των επιχειρήσεων μελών μας στις εργασίες των πέντε ομάδων εργασίας και στην καθοριστική συμβολή τους στην διαμόρφωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής.
Αναφέρομαι στους κ.κ. Παναγιώτη Σκιαδά, Νικόλαο Φλώρο, Ιωάννη Καρκατζό και Αλέξη Αναστασιάδη, τους οποίους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε θερμά. Ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο οι προτάσεις αυτές έχουν διατυπωθεί από την ολομέλεια των πέντε ομάδων σε ενιαίο κείμενο που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί.
Ειδικότερα το πόρισμα της 3ης ομάδας εργασίας που ασχολήθηκε με το θέμα της χωροθέτησης της περιοχής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν.3982/11.
Μετά από μελέτη του Ν.3982/2011 με σκοπό την εφαρμογή ίδρυσης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης σε μια άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση διαπιστώσαμε την ανάγκη να προταθούν συγκεκριμένα κίνητρα και Νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου ο Νόμος να τροποποιηθεί και να καταστεί ελκυστικότερος, λειτουργικότερος και να καλύπτει όχι μόνο την ανάγκη ανάπτυξης νέων Επιχειρηματικών Πάρκων αλλά και κλειδί για την εξυγίανση υφιστάμενων άτυπων Βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
Δεν θα είναι όμως αρκετή μόνο η ύπαρξη του εργαλείου του Νόμου.
Θα υπάρξει η ανάγκη ανάληψης των σχετικών πρωτοβουλιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αγαστή συνεργασία τις Επιχειρήσεις για τον σωστό σχεδιασμό και την άρτια οργάνωση των απαραιτήτων έργων και κυρίως στην εξασφάλιση της συναντίληψης για την οποία ήδη μιλήσαμε.
Καταλήγοντας για να μη σας κουράζω περισσότερο, καλώ σήμερα εδώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Επιστημονικούς φορείς και τις Επιχειρήσεις να συστρατευτούμε με σκοπό να δώσουμε μία τελική οριστική και κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της Διαχείρισης των Στερεών Βιομηχανικών Αποβλήτων.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.