Ημερομηνία:
A a
More... Δελτίο Τύπου:Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ΕΑΒ    

Δελτίο Τύπου:Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ΕΑΒ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021 τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της…

More...
More... Δελτίο Τύπου:Χορηγία rapid tests     

Δελτίο Τύπου:Χορηγία rapid tests

Xορηγία rapid tests προς το Δήμο Αλίαρτου –Θεσπιέων, προκειμένου αυτά να διενεργηθούν σε δημότες, προέβη η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ τομέας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

More...
More... Δελτίο τύπου:Δωρεά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης    

Δελτίο τύπου:Δωρεά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης

Ευχαριστήριο μήνυμα από την Δ/νση Δευτερ.Εκπ/σης Βοιωτίας προς τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας όσο και στις εταιρείες μέλη του: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ ,ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ , ΣΥΜΕΤΑΛ…

More...
More... Δελτίο Τύπου 27/01/2021    

Δελτίο Τύπου 27/01/2021

Elval Colour και Βιωσιμότητα το 2020

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2015 JoomlaWorks Ltd.

Ιστορικό

Ιστορικό


Στη δεκαετία του 60, η ανάγκη αποσυμφόρησης της Αττικής οδήγησε στην απόφαση απομάκρυνσης των Βιομηχανιών της εποχής, από περιοχές όπως το Αιγάλεω το Περιστέρι και ο Πειραιάς.

Η μείζων περιοχή που αναπτύσσεται στον άξονα Οινόφυτων-Σχηματαρίου αποτέλεσε τη πρώτη επιλογή της Πολιτείας για τη μετεγκατάσταση τους.

Η επιλογή αυτή ήταν πολύ σωστή με πολλά πλεονεκτήματα και προοπτικές.

Είναι γνωστό ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης των επιχειρηματικών μονάδων αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη και ορθολογική ανάπτυξή τους.

Ήταν κοντά στην Αθήνα, παρείχε καλό για την εποχή οδικό δίκτυο, την τότε Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, και θα υποστηριζόταν ικανοποιητικότατα από το λιμάνι του Πειραιά για τις εισαγωγές των πρώτων υλών και κυρίως για τις εξαγωγές των ετοίμων προϊόντων τους και δευτερευόντως από το λιμάνι της Χαλκίδας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις του κράτους που υποσχόταν ανάπτυξη βιομηχανικής περιοχής και σταδιακή ανάπτυξη υποδομών «έπεισαν» τη μία μετά την άλλη τις επιχειρήσεις να τολμήσουν τη μετεγκατάστασή τους στη περιοχή. Αναζήτησαν και απόκτησαν τις απαιτούμενες εκτάσεις και άρχισε η οδύσσεια, απούσης της πολιτείας, της διάνοιξης νέου ή της βελτίωσης του υφισταμένου οδικού δικτύου της εξασφάλισης επαρκούς ενέργειας με την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς ρεύματος της αναζήτησης τρόπων προμηθείας βιομηχανικού νερού και τρόπων μεταφοράς του προσωπικού που διέμενε σε όλες τις περιοχές των Αθηνών και του Πειραιά, δεδομένου ότι το ανθρώπινο δυναμικό των νέων περιοχών δεν διέθετε επαρκή βιομηχανική συνείδηση και εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά η ανάπτυξη συνεχίστηκε και οι ανάγκες σε υποδομές σε βιομηχανικό σχεδιασμό και οργάνωση διογκώνονταν διαρκώς.

Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν τις βιομηχανίες να συστήσουν, το Δεκέμβριο του 1982, το πρώτο Σωματείο τους με την επωνυμία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ και διακριτικό τίτλο ΣΒΟ.

Ο καταστατικός σκοπός του Συνδέσμου ήταν «η με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο επίλυση όλων γενικά των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στη περιοχή των Οινοφύτων, με απαγόρευση κάθε κερδοσκοπικής ή εμπορικής πράξεως».

Στη πράξη ο ΣΒΟ ασχολήθηκε και με τις παρεμβάσεις του έδωσε λύσεις σε δεκάδες καθημερινά αλλά και ζωτικά ζητήματα που απασχολούσαν και ταλάνιζαν τις εγκατεστημένες βιομηχανίες και είχαν σχέση με τις παραπάνω υποδομές και ευκολίες που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία μιας βιομηχανικής συγκέντρωσης.

Αξίζει να αναφερθούν ενδεικτικά:

√ Η ίδρυση του Πυροσβεστικού Σταθμού της περιοχής, σε κτίριο τη κατασκευή του οποίου χρηματοδότησαν οι εγκατεστημένες εταιρείες μέλη του Συνδέσμου, και αργότερα εξελίχθηκε σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.

√ Η ίδρυση και λειτουργία του Τελωνείου Οινοφύτων, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Οινοφύτων και σε κτίσμα που ανέγειραν οι επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου. Σήμερα το Τελωνείο Οινοφύτων, Α΄ τάξης, στεγάζεται σε μεγάλο καλαίσθητο κτίριο στην Οινόη, είναι από τα μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, πέρα των άλλων, στην εξαγωγική προσπάθεια της Χώρας.

√ Η ίδρυση και λειτουργία της στάσης του ΟΣΕ στα Οινόφυτα, που ευκολύνει σημαντικά το επιβατικό κοινό και πολλούς εργαζόμενους της περιοχής. Σήμερα τελούμε σε αναμονή ενάρξεως των έργων μετατροπής της σε σταθμό.

√ Η ίδρυση Υπηρεσίας ΙΚΑ καθώς και των μετέπειτα ιατρείων.

√ Η εγκατάσταση καταστήματος ΟΤΕ

√ Η ίδρυση Ταχυδρομικού Γραφείου

√ Και αξίζει να αναφερθούν οι προσπάθειες ανέγερσης εργατικών κατοικιών χωρίς κανένα αποτέλεσμα

Παρά τις δυσκολίες, την έλλειψη υποδομών και την παντελή απουσία του κράτους η ανάπτυξη συνεχιζόταν, συνεχιζόταν άναρχα, σε γήπεδα εκτός σχεδίου και χωρίς καμία επίσημη διάθεση για χωροθέτηση και σχεδιασμό της περιοχής. Αυτό ώθησε τον ΣΒΟ να δραστηριοποιηθεί εντονότατα στη κατεύθυνση:

√ Να καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να αποτελέσει η περιοχή θεσμοθετημένη βιομηχανική περιοχή και

√ Να κατασκευαστεί κεντρική μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων που θα συνέβαλε στην αποφυγή ρύπανσης του Ασωπού ποταμού.

√ Να θεσμοθετηθεί χώρος απόθεσης αποβλήτων είτε πρόκειται περί αστικών είτε πρόκειται περί καταλοίπων παραγωγικών διαδικασιών ( ΧΥΤΑ-ΧΥΤΕΑ)

√  √ Να τροφοδοτηθούν οι οικισμοί και οι εγκατεστημένες Βιομηχανίες με πόσιμο νερό.

Οι δράσεις αυτές αποτέλεσαν κορυφαίους στόχους του Συνδέσμου μέχρι και σήμερα.

Η διαρκής ανάπτυξη με την εγκατάσταση όλο και περισσοτέρων νέων βιομηχανιών δεν περιορίσθηκε στα στενά Διοικητικά όρια του Δήμου Οινοφύτων αλλά επεκτάθηκε και στα ευρύτερα όρια του Δήμου Σχηματαρίου καθώς και στον άξονα Σχηματαρίου - Θηβών καθώς και στον άξονα Θηβών – Λιβαδειάς.

Η παρουσία των βιομηχανιών αυτών και η ένταξή τους στον Σύνδεσμο επέβαλε την ανάγκη μετονομασίας του Συνδέσμου, το Σεπτέμβριο του 2011, σε ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, με διακριτικό τίτλο ΣΒΒ.

Η νέα Διοικητική οργάνωση των Περιφερειών της χώρας με το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ανακατέταξε τις αρμοδιότητες και επαναπροσδιόρισε τα επίπεδα εξουσίας στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο Σύνδεσμος προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και να προσαρμοσθεί στις νέα απαιτήσεις του ρόλου του που εκ των πραγμάτων προσδιοριζόταν πλέον σε Περιφερειακό επίπεδο, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του της 29ης Απριλίου του 2011, αποδεχόμενοι την εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. κυρίου Νικολάου Κουδούνη, να μετονομασθεί σε ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με διακριτικό τίτλο ΣΒΣΕ.

Η μέχρι σήμερα δράση του Συνδέσμου και η δυνατότητα που παρέχει πλέον να ενταχθούν σε αυτόν νέες επιχειρήσεις από όλους τους Νομούς (Αντιπεριφέρειες) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα σηματοδοτήσει νέα εποχή με νέες αντιλήψεις ιδέες και πρακτικές που είναι τόσο απαραίτητες στη προώθηση των στόχων και των σκοπών του ΣΒΣΕ για να συνεχισθεί επάξια το έργο που έχει επιτελεσθεί μέχρι σήμερα.

Η νέα δυναμική εκδηλώθηκε με αρχικούς στόχους, όπως διατυπώθηκαν στην ΤΓΣ της 29ης Απριλίου του 2011, που συνοψίζονται:

√ Στην άρση όλων των εμποδίων που δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, στην απάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και καταπνίγουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

√ Στην απόφαση του Συνδέσμου να εργασθεί με ζήλο για την ανάπτυξη υποδομών όπως δίκτυο παροχής ύδατος κατάλληλο για Βιομηχανική χρήση, και πόσιμου ύδατος για τους κατοίκους και τους εργαζομένους.

√ Και τέλος στην δέσμευση να αφιερωθεί στην ολοκλήρωση των προσπαθειών εφαρμογής περιβαλλοντικής λύσης στο χρόνιο πρόβλημα των υγρών αποβλήτων των Βιομηχανιών, ιδιαίτερα στον άξονα Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Θηβών καθώς και στο πρόβλημα των στερεών βιομηχανικών επικίνδυνων ή μη αποβλήτων.

Η δυναμική αυτή ολοκληρώθηκε και συμπληρώθηκε με τους τελικό στόχο, όπως διατυπώθηκε στην ΤΓΣ της 25ης Απριλίου του 2013 και είναι η ανάπτυξη

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Ν.3982/11

(ΦΕΚ 143 τ. Α΄/17-6-2011) «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις», προκειμένου να καταστεί ευέλικτος, αποτελεσματικός και να παρέχει επαρκή κίνητρα ανάπτυξης «Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης» ΕΠΕ.

Προς τούτο συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κύριο Νικόλαο Ευσταθόπουλο, τον οποίο ενημερώσαμε για την άτυπη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου και του ζητήσαμε να αναλάβει Νομοθετική πρωτοβουλία για ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου εξυγίανσης ( ΕΠΕ).

Στη συνέχεια με την Φ/Α15/2/ΙΟΚ.1028/74 από 21/1/2013 απόφασή του, συστήθηκε 9μελής μικτή επιτροπή ΥΑΑΥΜΔ-ΥΠΕΚΑ στην οποία συμμετέχει και ο ΣΒΣΕ δια του κυρίου Νικολάου Κουδούνη και της κυρίας Κακαουνάκη ως συμβούλου του Συνδέσμου.

Αντικείμενο της ομάδας εργασίας αποτέλεσε η εξέταση του θέματος της χωροταξικής οργάνωσης και εξυγίανσης των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων της περιοχής Οινοφύτων Βοιωτίας στο πλαίσιο των προβλέψεων του Ν.3982/2011 και η εισήγηση τυχόν τροποποιήσεων του Ν.3982/2011, εάν απαιτηθούν. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας ορίσθηκε να κατατεθεί στη ΔΒΧΠ της ΓΓΒ εντός τριμήνου.

Μετά από εξαιρετική συνεργασία όλων των μελών της Ομάδας Εργασίας ετοιμάσθηκε η Τροπολογία, η αποδοχή της οποίας από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η ψήφισή της από την Βουλή των Ελλήνων θα σηματοδοτούσε μία νέα εποχή για την περιοχή μας.

Ήδη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παίρνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην υλοποίηση του στόχου αυτού και πραγματοποιεί τις αναγκαίες διαβουλεύσεις.